Dan Arnløv (K) og Morten Kristensen (SF) samarbejder om at få alle detaljer frem i sagen om forbruget på Vejle Havn.
Dan Arnløv (K) og Morten Kristensen (SF) samarbejder om at få alle detaljer frem i sagen om forbruget på Vejle Havn.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

“Der har været en usund kultur”

Vejle Havn får massiv kritik for sin brug af offentlige midler

Af Jacob Hove

En studietur til en by uden havn, en tur til Amsterdam i privatfly, hvor hver flybillet kostede 11.000 kroner og 130 flasker vin købt med hjem efter en tur til Tyskland.

Vejle Havns repræsentationskonto er de seneste år blevet brugt til bemærkelsesværdige køb og rejser. Det viser den store mængde af bilag, som hober sig op, efter at journalista.dk, Uffe Thorndahl fra Borgerretsbevægelsen og de to byrådspolitikere Dan Arnløv (K) og Morten Kristensen (SF) er begyndte at bede om aktindsigt.

“Det tyder på, at der har været en usund kultur, og jeg har en mistanke om, at der er blevet misbrugt offentlige midler,” siger Dan Arnløv.

“Jeg skal ikke ud nu og sige, at der er foregået noget ulovligt, men der er meget, som indikerer, at det her ligger lige på kanten, hvis ikke ud over kanten” siger Morten Kristensen.

Mangler svar

Der kan selvfølgelig være gode forklaringer på alle bilag. De 130 flasker vin købt med hjem fra Tyskland kan f.eks. være til gaver, men i så fald mangler der svar på, hvem der skal have vinen. Og hvorfor bruger syv bestyrelsesmedlemmer 80.000 kroner på at flyve i privatfly til Amsterdam? Hvorfor rejser fire personer til Istanbul for at vurdere, om man skal købe en slæbebåd? Og er det virkelig nødvendigt at bruge 250.000 kroner på en studietur til Florida, hvor programmet rummede stort set lige så meget sightseeing som havne-relaterede aktiviteter?

“Jeg har spurgt ind til køb af vin, solbriller, chokolade, parfume, sandaler osv, men har fået et svar, der kan tolkes derhen, at det skal du ikke have at vide,” siger Morten Kristensen.

“Jeg tror ikke, man kan komme med gode forklaringer på, hvorfor man har brugt det kort, som man har,” siger Dan Arnløv.

Offentlige midler

Vejle Havn er en kommunal selvstyrehavn. Det er kommunalbestyrelsen, der har det overordnede ansvar og fastsætter de overordnede økonomiske rammer. Kommunalbestyrelsen og havnebestyrelsen skal varetage havnens interesser, og kommunen hæfter for eventuel gæld.

I en mail til Lokalavisen Vejle har havnechef Per. A. Kristiansen imidlertid tilbage i maj skrevet følgende som svar på spørgsmål omkring havnens forbrug:

“Jeg er daglig leder af Vejle Havn og kan oplyse dig, at Vejle Havn er en selvstændig, juridisk virksomhed. Virksomheden blev grundlagt i 1826 af private købmænd. I havnens drift og anlæg har der aldrig været offentlige midler. Havnen er selvfinansierende.”

“Hvis det er den holdning, de har, så kan jeg godt forstå, at det går galt,” siger Dan Arnløv.

“Der er ikke skattekroner i den daglige drift, men de indtægter, de har, de er generet ud fra et offentligt aktiv, og derfor er det selvfølgelig offentlige midler det hele,” siger han videre.

Publiceret: 26. August 2015 16:00
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Vejle

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere
Lokalavisen Vejle
Seneste
Lokalavisen Vejle
Mest læste
Lokalavisen Vejle
112